List otwarty do Senatorów RP

Krajowe Forum Oświaty Niepublicznej poparło apel organizacji pozarządowych do Senatorów RP o odrzucenie kandydatury p. Mikołaja Pawlaka na stanowisko Rzecznika Praw Dziecka – z uwagi na brak wymaganego  doświadczenia zawodowego w pracy z dziećmi.

Pełna treść listu:

Senatorowie Rzeczpospolitej Polskiej
SENAT
RZECZPOSPOLITEJ POLSKIEJ

Warszawa, 29 listopada 2018 r.

Szanowne Panie, Szanowni Panowie, Senatorowie Rzeczpospolitej Polskiej,
reprezentujemy Stowarzyszenia, Fundacje oraz Organizacje, zajmujące się na co dzień pracą na rzecz Dzieci. Posiadamy doświadczenie, wiedzę i serce do pracy, które upoważniają nas do zwrócenia się do Państwa z apelem oraz prośbą o wnikliwe przeanalizowanie kandydatury Pana Mikołaja Pawlaka na stanowisko Rzecznika Praw Dziecka.

Każdego dnia spotykamy się z problemami dotyczącymi Najmłodszych, które muszą być rozwiązywane wspólnie oraz przy wykorzystaniu niezbędnego doświadczenia i wiedzy. Mamy przecież do czynienia z niezwykle ważną i kruchą materią jaką są Dzieci – najmłodsi obywatele naszego kraju. Kandydat przedstawiany Państwu Senatorom przez Sejm, mimo swojej wiedzy zawodowej, nie legitymuje się doświadczeniem w pracy z Dziećmi i na ich rzecz, co w konsekwencji nie daje rękojmi właściwego przygotowania do pracy w obszarze ochrony praw najmłodszych – Przyszłych Pokoleń Polaków. Ta kandydatura stoi w jawnej sprzeczności z obowiązującymi przepisami, jasno wskazującymi jakim doświadczeniem zawodowym musi legitymować się Rzecznik Praw Dziecka.

Jesteście Państwo przedstawicielami „Izby Refleksji” i niejednokrotnie
pokazaliście mądrość zbiorową ponad podziałami i barwami politycznymi. To właśnie dlatego Państwu zgłaszamy nasze głębokie zaniepokojenie oraz zwracamy się ze zdecydowaną prośbą o odrzucenie kandydatury Pana Mikołaja Pawlaka.

Środowisko organizacji pozarządowych, które reprezentujemy, uważa,
że zaszczytne stanowisko Rzecznika Praw Dziecka powinna piastować osoba będąca uznanym autorytetem, a nie nominat środowiskowo obcy i nie gwarantujący wsparcia, inicjowania oraz koordynacji działań na rzecz Dzieci.

Zwracamy się do Państwa także jako rodziców, dziadków, opiekunów
– wrażliwych dorosłych, abyście spojrzeli na to ogromnie ważne wyzwanie jakim jest wybór Rzecznika, nie w kontekście obecnej kadencji Parlamentu ale z perspektywy przyszłych lat działań powoływanego przedstawiciela Praw Dzieci. Jego praca, w wyniku Państwa wyboru, stanie się źródłem wspólnej dumy, bądź konfliktu.

Apelujemy o pomoc i wsparcie nas w walce o najwyższej jakości działania zabezpieczające na rzecz Dzieci w postaci merytorycznie najlepszego wyboru Rzecznika Praw Dziecka ponad podziałami i przy udziale organizacji pozarządowych. Pozwolimy sobie przypomnieć, że dotychczasowa praktyka działania tego urzędu opierała się na współpracy pomiędzy Rzecznikiem Praw Dziecka, podmiotami społecznymi. W trakcie aktualnej procedury wyboru, blisko sto organizacji wyraziło gotowość współpracy z nowym Rzecznikiem, który spełniałby formalne, merytoryczne wymogi oraz pozostawał gwarantem dalszego prestiżu tego urzędu.

EduKABE Fundacja Kreatywnych Rozwiązań
Fundacja Banina
Fundacja Honor Pomagania Dzieciom
Fundacja Młodzieży Activis
Fundacja PROJEKT ROZ Kraków
Fundacja Przestrzeń dla Edukacji
Fundacja Rodzice Mają Głos
Helska Fundacja Sampere Aude
incjatywa obywatelska „Chcemy całego życia!”
Komitet Ochrony Praw Dziecka
Krajowe Centrum Kompetencji
Krajowe Forum Oświaty Niepublicznej
Ogólnopolskie Pogotowie dla Ofiar Przemocy